Rendőrségi hírek

p18.jpg
Kedves Látogatók!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kisbéri Rendőrkapitányság tájékoztatóját olvashatják alább.

A téli időszakban a tüzelőanyag-vásárlások kapcsán több csalás is történt. A sértettek hirdetésekben értesültek kedvezményes tűzifa-vásárlási lehetőségről, melyben jóval a megszokott árnál alacsonyabb áron kínáltak eladásra fát, jellemzően házhoz-szállítás ígéretével.

A sértettek a pénzt a hirdetésben megadott (vagy telefonos kapcsolatfelvételt követően az elkövetők által lediktált) bankszámlára előre elutalták, de a fát nem szállították le nekik, a hirdető telefonon elérhetetlenné vált.

A bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban:

  • csak ellenőrzött, bejáratott helyről, hivatalos tűzifa-kereskedőtől vásároljunk árut
  • az alkalmi vételek, bármennyire is olcsónak tűnnek, rendszerint „csapdát” jelentenek
  • ne utaljunk előre pénzt, pláne nem ismeretlen személynek, ill. olyan számlára, ahova korábban még soha nem fizettünk
  • bárkivel is beszélünk tűzifa-vásárlás ügyében, a telefonszámát, számlaszámát, estleg az eladótól később kapott e-mailt, számlát gondosan őrizzük meg, legalább addig, míg a megrendelt áru meg nem érkezett és meg nem győződtünk annak mennyiségéről, minőségéről, ill. arról, hogy a fizetés a megállapodás szerint történt

A másik jellemző bűncselekmény, hogy valamelyik telefonos szolgáltató cég nevében keresnek meg ügyfeleket és közlik: kisorsolták nevüket/számukat a cég által indított nyereményjátékon, és nagy összeget nyertek. Ahhoz azonban, hogy a nyereményt megkapják, előbb az általuk megadott számra – bankautomatánál – meghatározott összegű feltöltéseket kell teljesíteniük az ügyfélnek.

A sértettek a nagy nyeremény reményében feltöltik a kívánt összegeket a megadott számokra (jellemzően több 10e Ft-os összeget, de nem ritka, hogy akár 100e Ft összeget is megközelíti a feltölteni kért összeg – az ígért nyeremény nyilván ennél jóval magasabb), de természetesen semmilyen nyereményről nincs szó.

Védekezni e bűncselekménnyel szemben úgy lehet, hogy minél szélesebb körben terjesztjük: NINCS a szolgáltatóknak ilyen nyereményjátéka, már a fenti tartalmú telefonhívás legyen gyanús és ne töltsünk fel pénzt!

Új hozzászólás

Töltsd ki az alábbi űrlapot hozzászólás küldéséhez